2009/10/31

Juustoista kasvislasagnea

Miehelle kokkailin perinteisen lasagnen sinihomejuustolla höystettynä. Itse en lihaa syö (paitsi kalaa) enkä varsinkaan sinihomejuustoa, joten tekaisin siitä kasvisversion. Tämä ei eroa sinänsä tavislasagnesta mitenkään muuten kuin että liha on korvattu kasviksilla. Kuvat ovat taas mitä ovat. Mutta oikeasti tuo mössö maistuu ihan hyvälle.

Image and video hosting by TinyPic

Juustoinen kasvislasagne

Tomaattikastike:
Ruokaöljyä
3 pientä sipulia
3 porkkanaa
1 pienen pieni kesäkurpitsa
1 rasia miniluumutomaatteja tai kirsikkatomaatteja
200 g herkkusieniä
1 tlk valkosipulitomaattimurskaa
vettä
kalamataoliiveja
mustapippuria rouheena
basilikaa, kuivattua tai tuoretta
suolaa
valkosipulia rouheena (tai pari kynttä)

Juustokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
7,5 dl maitoa
mustapippuria
suolaa
150 g juustoraastetta, emmentalmozzarella

Lisäksi:
9 lasagnelevyä
125 g minimozzarellapalloja
100 g juustoraastetta, emmentalmozzarella

Kuullota sipulit öljyssä, lisää joukkoon kuutioidut porkkanat ja kesäkurpitsa. Lohko sienet ja puolita puolet tomaateista, jätä puolet kokonaisiksi. Lisää ne pannulle. Mausta kasvikset ja lisää sekaan oliiveja maun mukaan, tomaattimurska ja hiukan vettä. Anna porista hiljalleen sen aikaa, kun teet juustokastikkeen.

Sulata teflonkattilassa voi, lisää sekaan jauhot. Lisää maito vähitellen ja sekoita kunnolla. Keitä hiljalleen muutama minuutti. Nosta pois hellalta, mausta ja lisää sekaan juustoraaste.

Voitele vuoka öljyllä ja laita pohjalle tomaattikastiketta ja hiukan juustokastiketta. Laita päälle 3 lasagnelevyä. Laita päälle taas tomaattikastiketta, puolet minimozzarellapalloista, juustokastiketta ja 3 lasagnelevä. Tee vielä yksi kerros näin ja päälimmäiseksi laita loput juustokastikkeesta ja juustoraaste.
Paista uunissa 175 c n.50 min tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua. Tarjoile tuoreen basilikan kera.

Juustokastiketta on tässä ohjeessa aika reilusti, joten sitä saa laittaa paljon joka väliin paitsi ihan alimmaiseen. Voit puolittaa juustokastikkeen määrän, jos tykkään hiukan juustottomammasta lasagnesta.

Image and video hosting by TinyPic

Kääretorttuilua

Kääretorttu ei tule minulle ensimmäisenä mieleen, kun haluttaa makeaa. Mutta eilen tuli ja tänään päätin sellaisen pyöräyttää. Viimeksi olen kääretortun tehnyt kotitaloustunnilla vuosiavuosia sitten ja muistelen, että eihän se vaikeaa ollut. Kaikki osaa tehdä sellaisen.
Tein kääretorttuun itse hillon ja ajattelin, että hillon kaveriksi on ihanaa laittaa kermavaahtoa ja tuorejuustoa, nams, ettei käy turhan tavalliseksi.

Torttupohjan ohjeen nappasin Parhaat leivonnaiset (alkuteos: ICA Förlagets stora bakbok, v.1993)-kirjastani, jota olen ahkerasti käyttänyt siitä lähtien kun olen sen saanut, joskus kymmenen vuotta sitten. Kirjasta löytyy kaikki leipomisohjeet leivistä viinereihin ja pikkuleipiin. Ihan hyvä perusleipomiskirja siis.

Mustikkainen kääretorttu

Mustikkavadelmahillo:
1,5 l kohmeisia marjoja: mustikoita ja vedelmia
1,5 dl hillomarmeladisokeria
0,5 dl vettä

Valmista hillo edellisenä päivänä.
Sekoita ainekset kattilassa. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Kuori mahdollinen vaahto pois. Laita hillo kannelliseen astiaan ja anna jäähtyä. Sulje kansi ja nosta hillo jääkaapppiin, kun se on hiukan jäähtynyt. Säilytä hillo viileässä, hillo säilyy näin n. viikon.
Jos et käytä hilloa heti leipomuksiin, säilö se pestyihin kuumennettuihin lasipurkkeihin, sulje kansi heti. Näin hillo säilyy kauemmin.
Tämä määrä hillo riittää kahteen kääretorttuun.

Pohja:
3 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa

Yhdistä keskenään jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Seulo jauhot vaahtoon ja sekoita kaapimella. Älä sekoita liikaa. Lisää maito ja levitä taikina pellille leivinpaperin päälle. Paista torttupohjaa 250 c:ssa noin 5 minuuttia, itse paistoin 7 min, vasta silloin pinta oli kauniin ruskea.
Kumoa pohja sokeroidun voipaperin päälle. Irrota leivinpaperi ja anna torttupohjan jäähtyä kostean leivinliinan ja uuninpellin alla ennen täyttämistä.
Jos et laita täytteeksi muuta kuin hilloa, voit rullata tortun jo lämpöisenä.

Täyte:
puoli annosta hilloa
2 dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa, Philadelphia
sokeria maun mukaan

Vaahdota kerma ja lisää joukkoon tuorejuusto. Lisää sokeria maun mukaan. Kermajuustoseos on aika hapanta sellaisenaan. Levitä hillo jäähtyneen torttupohjan päälle ja lisää päälle kermajuustoseos. Kääri torttu rullalle ja laita viileään. Anna vetäytyä viileässä ennen tarjoilua.


Image and video hosting by TinyPic


Minulle kävi kömmähdys torttua leipoessani ja unohdin lisätä taikinaan maidon. Huomasin unohduksen, kun olin levittänyt taikinan pellille. Paistoin taikinan silti tottakai. Paistaessa keittiöön levisi munakkaan tuoksu, mutta ihan kelpo siitä tuli. Koska torttupohja on niin nopea tehdä, tekaisin myös maidollisen maidottoman perään.
Maidollinen torttupohja oli hiukan pehmeämpi kuin maidoton ja se oli helpompi rullata käärölle, eikä se halkeillut pinnastaan niinkuin maidoton. Maidoton taas irtosi helpommin leivinpaperista kuin maidollinen.


Image and video hosting by TinyPic


Googletin äsken kääretortun ja huomasin, ettei noihin perusohjeisiin edes tule mukaan mitään nestettä.
Noh, nyt tuli testattua molemmat. Ja kumpikin onnistui mainiosti. Maidollisen täytin hillolla ja kermajuustoseoksella ja maidottoman pelkällä hillolla. Onneksi kääretorttu on hyvää myös pakastettuna, koska tätä satsia ei mekään saada syötyä kovin nopeaa.

Harmittaa kuvieni laatu, koska tuo kermajuustolla täytetty kääretorttu on parasta mitä olen pitkään aikaan maistanut ja kuva ei kyllä tee sille oikeutta. Aina on jotain, jossa parantaa, niinhän se on.

2009/10/26

Odotan osa 2


Hei, äsken tajusin, että Placebon keikkaan on enää vajaa kolme viikkoa! Sehän on sunnuntaina 15.11.09. En malta odottaa. Kamalaa myöntää, että en ole koskaan nähnyt yhtäkään ulkomaalaista lemppari bändiäni, en ainakaan muista. Placebo on ollut yksi suosikeistani jo yli 10 vuotta, joten nyt on aika nähdä se livenä.
Meillä on huone varattuna hotelli Tornista koko viikonlopuksi, koska tuo samainen sunnuntai on myös minun syntymäpäivä, joten samalla juhlitaan sitäkin ja toivottavasti shoppaillaan, iiks ihanaa!


2009/10/25

Odotan


...monia asioita, joista yksi on elokuva Coco avant Chanel, Suomen ensi-ilta on 6.11.09.
Pääosassa olevaa Audrey Tautouta katselee mielellään, koska hän on mielestäni yksi maailman kauneimmista naisista, ehkäpä kaunein. Kuvat kertovat samaa. Luulen, että itse elokuvakin on kuitenkin aika mielenkiintoinen elämänkertaelokuva Coco Chanelista.




Lomalta


Loman viimeinen päivä ja sen mukaiset fiilikset.
Yöjuna kuljetti meidät kotiin. Kelloja siirrettiin yöllä ja se piristää hieman. Päivään tuli tunti lisää, siltä ainakin tuntuu.
Loma meni ihan liian nopeaa niin kuin yleensä. Tässä joitain kuvia matkamme varrelta.



Kuukkeleita terassilla aamupalalla.



Ulkoilua koirien kanssa.






Metsätie johdatti Olosjärven rannalle.






Automatka Pallastunturille. Sumu peitti kauniit maisemat.



Suunnitelmissani oli kokkailla lomalla ja tehtiinkin pizzaa ja makaronimössöä uunissa. Mutta paljon kehuttu ravintola Kammari vei mennessään ja käytiinkin siellä syömässä muutaman kerran. Kammari sijaitsee Olostunturin kupeessa.



Ruoka oli todella hyvää ja annokset suuria kuten kuvasta näkyy. Kuvassa Lohileipä.



Parasta lomassa oli seura, lumi ja vain oleminen (leffoja katsottiin ja mässyä kului). Koirat tulivat mahtavasti juttuun, parissa kuukaudessa tuo pienempi kaveri oli kasvanut sen verran, että isommalla kaverilla ei koko aikaa mennyt siihen hermo. Leikkivät keskenään kuin parhaat kaverukset. En malta odottaa, kun he tapaavat taas.
Blogin kirjoittaja ei ole unohtanut lupaustaan hankkia isommalle kaverille samanlaisen purulelun kuin pienemmällä. Se oli sellaista rakkautta ensi silmäyksellä, mitä harvoin näkee.


2009/10/17

Matkalla




Tänään se alkaa, viikon syysloma Lappiin. Ihanaa.
Suurempia suunnitelmia lomalle ei juuri ole. Ja niinhän sen tulee ollakkin. Luvassa on rentoutumista, hyvää seuraa, koiria, ulkoilua, leffoja ja kokkailua.
Reissusta ja kokkailuista lisää täällä ensi viikon lopulla viimeistään. Hyvää lomaa kaikille!

2009/10/15

Lähteminen



Lähtöfiiliksillä kävelyllä pikku pakkasessa.
Yleensä lähteminen on vaikeaa, nyt ei.
Ylihuomisen huomenna ollaan vajaan 1000 km päässä.
Ei tätä tajua. Pääsee vihdoin lomalle ja pois.
Sormet ja varpaat ristissä toivon: " Anna minun nähdä lunta."


2009/10/11

Valo ja henki



Taito-lehti 5/2009 on ilmestynyt jo reilu viikko sitten. Itse näin kyseisen lehden vasta viime torstaina ja hiukan jännityksellä sitä selasin. Ihan hyvältähän se mallisto siellä näytti. Ja kun muutama vuosi kuluu, uskon, että se näyttää vieläkin paremmalle.

Aika kultaa muistot, sanotaan.


Alemman kuvan kuvannut Saara Mansikkamäki

Pannaripäivä



Aina välillä maidosta menee parasta ennen päivämäärä ohi ja silloin on kivaa pitää pannaripäivä.
Tämä ohje on hiukan erilainen kuin peruspannari, Maailman paras pannukakku- nimeltään. Tottakai minä olen perusohjetta hiukan muokannut eli sokeria ja rasvaa olen vähentänyt puolella ja vaniljasokerin tuplannut. Minusta pannari on näin parempaa.

Maailman paras pannukakku
uunipellillinen

4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria

8 dl maitoa
2 munaa
50 g rasvaa sulatettuna ja jäähdytettynä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.

2. Lisää joukkoon maito ja munat. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi jäähtynyt rasva.

3. Paista 225 c n. 25-30 min.


Tämä pannari on parasta lämpöisenä hillon ja kermavaahdon kera.



2009/10/08

Nappaa muffinssi



Nams muffinsseja tai muffineita, kuinka vain.
Tämä resepti on otettu vuosia sitten Kati Napalta tv:stä. Ohjetta olen hiukan muokannut. Alkuperäisen reseptin mukaan muffinsseihin tulisi omenaa ja kanelia, mutta minä suklaan ystävänä laitan niihin tottakai tummaa suklaata ja aina välillä myös hiukan pähkinärouhetta. Sitruuna- tai appelsiinimehu maukastaa muffinsseja entisestään.

Näistä muffinsseista on tullut suosikkini niiden muunneltavuuden ja koostumuksen ansiosta, ne eivät ole pelkkää vehnäjauhoa ja leivinjauhetta vaan kaurahiutaleet tekevät mukavan lisän rakenteeseen. Joskus lisään sekaan osan hiutaleista leseenä ja sekin toimii.

Suklaamuffinssit
Napan reseptistä muokatusta ohjeesta tulee 6-12 muffinssia

125 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
2, 25 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa tai vettä

lisäksi:
1,5 dl tummaa suklaarouhetta
sitruunamehua maun mukaan

Mausteena voi käyttää suklaan sijasta 2 dl omenakuutioita ja 1 tl kanelia, marjoja, ananasta, kaakaojauhetta, kookoshiutaleita, porkkanaraastetta tai mitä mieleen juolahtaa.

1. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää myös neste, suklaarouhe ja sitruunamehu tai muu haluamasi mauste.

3. Jaa taikina vuokiin.

4. Kypsennä 200 c n. 15-25 min. Kokeile kypsyyttä pinnasta sormella, jos pinta tuntuu kostealta, jatka kypsentämistä.

5. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Muffinssit ovat parhaita tuoreena. Minä nautin ne maitokahvin kera.


2009/10/06

Ruokaa

Kaikki jotka minut tuntee, tietää varsin hyvin, että minulla on AINA ruoka mielessä. Ja kun syödään, samalla mietitään seuraavaa ruokaa tai muistellaan edellistä.
Ja tämä intohimo ruokaan on täyttänyt yhden keittiön kaappini ruokakirjoilla (n.25 kpl) ja -lehdillä. Seasta löytyy myös muutama oma reseptivihkonen ja kasa lehdistä revittyjä ja netistä tulostettuja reseptejä.
Reseptejä siis löytyy ja unelmia täydellisestä ruuasta. Aikaa vain ei tahdo löytyä kokkailuun.
Muka.

Nyt heitän haasteen itselleni ja aion alkaa käydä läpi tuota reseptikasaa. Kerran viikossa aion valmistaa jonkin omasta arjestani poikkeavan ruuan ja ohjeen otan siis tuolta reseptikätköistäni. Ja ohjehan tulee myös tänne ja maininta alkuperästä. Toki minä kokkailen aina muutenkin, joten omia arkireseptejä saattaa mahtua sekaan.
Katsotaan miten tämä lähtee sujumaan.

Tämän reseptisarjani aloitus piti olla jo pari viikkoa sitten, kun leivoin kasvispiirakkaa oikein kaksin kappalein, mutta unohdin ottaa piiraista kuvat, kun ne olivat tulleet uunista ulos. Minulla on nykyisin aika huono muisti, tuo kömmähdys menköön sen piikkiin.
Viikonloppuna luvassa ensimmäiset kokkailut. Ja yritän muistaa ottaa kuvia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...