2013/04/29

vinkit jakoon

Hei, tulipa sellainen mieleen tuon edellisen postaukseni tiimoilta, että olisi mukava kuulla missä te teette lankaostoksenne! Kaikilla on varmasti ne lemppari lankapuodit, joista ostoksia tehdään, ja ne eivät varmasti ole kaikille tuttuja paikkoja. Joten lempparipaikat jakoon :)

New Yorkissa on tällainen lankabussi, joka kuljettaa asiakkaita ilmaiseksi. Aika kiva. Kuva täältä.

Minulla on oikeastaan vain muutama paikka, joista lankoja ostan. Titityyssä vierailua ennen tilasin lankaa netistä. Ja koska tarve oli Dropsin Parisille, tilasin sen Lankatalo Tapion kaupasta. Nyt olen muutaman kerran kyseistä nettikauppaa käyttänyt, juurikin Dropsin lankojen tilaamiseen, ja ihan ok tykännyt.

Muuten en ruukaa netistä lankoja tilailla vaan suoritan lankahankintani ihan perinteisesti livenä lankakaupassa. Mikään ei voita sitä, että pääsee lankoja hiplailemaan ennen ostopäätöstä. Sehän se monesti onkin se viimeinen niitti ostamiselle, se langan tuntu, ainakin minulla.

Kuva.

Lemppari lankapuotini ovat Tampereella Lankaidea ja Kerä, jotka sijaitsevatkin kivasti lähekkäin. Lankaidea on ehkä enemmän perinteinen lankakauppa, jossa valikoima on laaja, kun taas Kerä on erikoistunut enemmän erikoisuuksiin ja ylellisempiin lankoihin. Korjatkaa, jos puhun ihan väärin. Poikkean yleensä molemmissa, jos on asiaa jompaan kumpaan.

Kerä. Kuva.

Aina, kun olen käymässä Oulussa, tai matkalla pohjoisemmas, pitää minun ehdottomasti päästä käymään Haukiputaalla Käsityökauppa Ilossa. Viime Oulun reissulla sieltä mukaani tarttuivat pipolangat ja puikot. Se pipokin syntyi sitten reissun aikana. Ilossa on laajan lankavalikoiman lisäksi aina aivan ihana palvelu ja myös verkkokauppa.

Kuva.

Tuossapa taisivat olla ne lankakaupat, joista mieluiten hankin neulontalankani. Mutta tottakai, joskus tulee lankaa ostettua myös muualta.

No, sitten on vielä tietenkin se kudontapuoli. Kun ostin kangaspuuni käytettynä, sain niiden mukana todella paljon erilaisia kuteita ja lankoja, mutta myös kudontatarvikkeita. Ja siksi, noita kudontatarvikkeita minun ei ole juurikaan tarvinnut hankkia. Sen vähän esim. puolauskoneen, olen ostanut Akaan Toijalassa sijaitsevasta Toikan-myymälästä, joka on muuten aika petollisen houkuttava paikka. Taisi sieltä lähteä mukaan viimeksi myös valmiita puolanpohjia (ah, kuinka ihanan käteviä!) ja "pikkasen" lankaa.

Nyt, kun minulla on ollut omat kangaspuut kotona, olen kutonut muutaman huivin ja mattoja. Matot olen kutonut trikoosta, jota olen hankkinut monesta paikkaa. Eniten sitä olen tainnut ostaa Hämeenlinnasta Tylliltä, johon olen ollut tosi tyytyväinen. Mutta jotkin värit ovat aina metsästyksen takana ja tiettyjä tärppilöytöjä on tullut tehtyä Kangasalalla sijaitsevasta kangaskaupasta Kangas-Riitasta ja Oulun lankakauppa Menitassa. Menitasta olen tainnut jo parikin kertaa lastata autoon aimoläjät tiettyä harmaata kudetta.

Tylli. Kuva.
Mutta siinäpä ne minun ostospaikkani. Ja vinkkejä olisin nyt vailla, että mitkä muut olisi kivoja käymisen arvoisia paikkoja! Reissaan aika paljon eestaas Suomen maata, joten vinkkejä otetaan vastaan mistä päin Suomea tahansa. Ja toki myös muualtakin, jos mielessä on jokin 'pakko nähdä' paikka.


2013/04/25

Tsirp!

Eilen oli mielenkiintoinen päivä monella tapaa. Nolona täytyy myöntää, että Jyväskylä on ollut minulle vain ohitustie koko aikuisiän. En ole siellä siis koskaan sen kummemmin käynyt, muuta kuin ajanut ohi. Eilen tein poikkeuksen ja pysähdyin sinne hetkeksi.

Lankakaupat kiinnostavat aina ja olinkin ennen eilistä ajelureissuani katsonut netistä mahdollisia poikkeamispaikkoja lankojen merkeissä. Ilokseni huomasin, että minulle käsityömessuilta tuttu Titityy sijaitsee Jyväskylässä ja suuntasin siis sinne.


Ai että, se kannatti. Mielialani lankakauppaan mennessä oli hiukan alakuloinen, mutta ei enää sieltä ulos lähtiessä. Kameran olin harmikseni tietenkin unohtanut kotiin, joten yritin kännykällä taltioida edes osan kaupan tunnelmasta.
 




Olin ollut ennalta ovela ja suunnitellut mitä saisin reissullani ostaa ja aioin pitää suunnitelmasta kiinni. Ostoslistassani luki:  "kesähuiviin lankaa, harmaata". Arvaatteko oliko vaikea vastustaa noita kaikkia lankahyllyjä ja iiiiiihania värejä?




Titityyssä oli mukava tunnelma, ihania lankoja ja ystävällinen palvelu. Lisäksi ihastuin monen muun asiakkaan tavoin Titityyn tapetteihin, jotka ovat Eijffingerin mallistosta. Tuo eteisen lintutapetti on silkkaa rakkautta ja mieletön tuo kassatiskin tapetti! Meillä on kotona kaikki seinät maalattuja, mutta nyt alkoi mietityttämään, että pitäisköhän joku seinän pätkä päällystää tuolla lintutapetilla. Tulisi ainakin värienergiaa kerralla roimasti lisää tähän huusholliin.

Titityy sijaitsee Juväskylässä Toivolan vanhassa pihassa, jossa on myös muita mielenkiintoisia puoteja. Piipahdin katsomassa myös ne ennen lähtöä kotiin. 






Katsottavaa ja shoppailtavaa olisi riittänyt vaikka iltaan asti, mutta minun piti jatkaa jo matkaa. Minulle kerrottiin, että pihapiiriin avataan 18.5. kahvila ja erilaisia tapahtumia on luvassa. Kotona huomasin, että olin myös missannut pihapiirin käsityöläiskodit. Noh, jäipä siis ensi kerrallekkin uutta nähtävää. Tämä paikka jää nimittäin vakiopiipahduskohteekseni. 

Niin ja mitäkö sitten ostin? No, pidin ostoslistastani kiinni ja mukaan lähti neljä kerää BC Garnin Allinoa. Ja heräteostona muutama arkki kauniita papereita. Aika hyvin pystyin siis vastustamaan kaikkia houkutuksia, eikö vain? :)




2013/04/23

78 kpl

oli langanpäiden määrä, jotka päättelin tästä huivista. Hetken jo mietin, että huhhuh, mitä tuli tehtyä, mutta aika nopeasti ne lopulta tuli pääteltyä. Tämä huivi on kuulunut katekoriaan ikuisuus-projektit. Lanka on ostettu aikaa sitten. Ja siitä aloitettu ties mitä ja monta kertaa ja aina vain purettu pois. Mutta vihdoin keksin. Olin himoinnut tehdä siksak-huivia jo kauan ja tässäpä lanka siihen. Lanka on liukuvärjättyä, joten se ei suoranaisesti sovellu  siksak-kuvion neulomiseen, joten sitä piti auttaa ja vähän pätkiä. Siitä ne 78 langanpäätä.


Lankana on siis Schoppel-Wollen Zauberball. Väristä en ole enää varma. Luulen, että tuo on joku poistunut väritys, koska en sitä enää netistä löydä. Nuo zauberballit on petollisia kapistuksia. Ne houkuttelee veikeällä ulkomuodollaan, mutta sitten, kun olisi aika neuloa niistä jotain, tulee stoppi ja pää lyö tyhjää. Olen aiemmin neulonut tästä langasta muutamia huiveja (esim.tämän) enkä mitään muuta. Sukkien neulomista en harrasta, joten vaihtoehdot ovat siis joko huivi, kauluri tai se huivi. Täst' edes on pakko pystyä vastustamaan noiden ballien houkutuksia.


Niin, ja ei tämä huivi siis hetkessä syntynyt sen ideankaan jälkeen. Tämähän oli tuolla keskeneräisten korissa kauan. Tämän ollessa kesken, valmistui liuta muita huiveja muun muassa edellisen postauksen sininen siksak-huivi. Mutta kun tilasin netistä kevätlankoja, päätin, että näitä keskeneräisiä on pakko saada pois jaloista pyörimästä. Ja yhdessä illassa (plus päättelyt päivänvalossa seuraavana päivänä) tämä sitten lopulta valmistui eli ei ollut paljosta kiinni. Ja aika mukavan näköinenkin se on. Käyttökokemuksia ei vielä ole, koska pitänee odottaa sopivia ilmoja varmaan ensi syksyyn. Nyt taitaa olla jo liian lämmintä villahuivin käyttämiseen.

Mites siellä, oletteko neuloneet näistä Zauberballeroista mitään ja jos, niin mitä? Onko kukaan tehnyt muita kuin huiveja tai sukkia?

2013/04/18

sinisiä sävyjä

Novitan langat eivät kuulu yleensä niihin, joita ostaisin, mutta tätä lankaa en vain voinut vastustaa. Kyseessä on siis Novitan Puro Batik. Värivalikoimassa ei kuitenkaan ollut minulle sopivaa väriä, mutta koska halusin päästä tätä lankaa neulomaan ja sattuneesta syystä tiesin, että väri 812 sopii siskolleni, päätin ostaa kyseistä väriä. Ja niin syntyi tämä huivi.



Lanka on 100% akryylia, joka hiukan hirvitti. Langan tuntu ei kuitenkaan ole niin akryylimainen kuin voisi olla vaan aika mukavan pehmoinen. Lanka oli oikein mukava neulottava ja ihan kivan näköinen huivikin siitä syntyi. Mietin, että tämä saattaa kuitenkin nyppyyntyä käytössä, juurikin tuon materiaalin takia. Kunhan sisko pääsee tätä testailemaan, täytyy kysellä käyttökokemuksia.

2013/04/16

lisää väriä ja avunhuuto

Alan olemaan jo hiukan huolestunut tästä värien määrästä meidän kodissa. Ensin olohuoneeseen hiipivät pääsiäisen kunniaksi keltaiset narsissit ja tulppaanit. Niistä innostuneena erään siivouksen yhteydessä silitin ruokapöydälle keltaisen pellavakaitaliinan ja sohvalle laitoin kelta-valkoisen tyynyn. Nuo olivat minun mittapuulla jo aika hurjia vetoja. Mutta nyt keltaisen kaveriksi on saapunut pinkki!


Sain nimittäin eilen kukkasia ja ihan muuten vain.. Tai no saatoin viime viikolla ehkä hienovaraisesti vihjaista, että olisi mukava joskus saada kukkia. Kukilla tarkoitin ihan tulppaanikimppua tai vastaavaa, mutta sainkin parempaa: hortensian, iih!


Tämän hortensian väri on kyllä aika kaukana minun lemppariväreistä, mutta aika mukavalle se tuolla olohuoneessa näyttää. Mukava väripilkku keltaisen ohella (alan oikeasta olla huolestunut tästä innokkuudesta). Ja mikä parasta, kukinnan jälkeen tämän voi kuulemma istuttaa ulos!

Mua vain hirvittää, että saanko tämän pysymään hengissä niin pitkälle. Aika erilainen tämä on hoitaa kuin nuo kaksi viherkasviani (rahapuu ja se toinen, jonka nimeä en koskaan muista), koska tätä täytyy kastella usein ja se on se ongelma. Siis yleensä kasvini kuolevat hukkumiseen/kuivuuteen, vain nuo kaksi itseensä vettä varastoivat ovat selvinneet.

Nyt kaivataan apuja viherpeukaloilta, miten saan tämän väripilkun selviytymään? Niin, ja onks tää väri-intoilu nyt ihan normaalia, niinku mulle?


2013/04/15

(taas) yks baktus

Täällä on menossa neulomisvillitys. Tai lähinnä pellava- ja puuvillalankaisten huivien villitys. Kaikki lähti siitä, kun pääsiäislomalla selailin blogeja ja "kaikilla" oli tekeillä jotain värikästä. Ja siihen päälle vielä kaunis auringonpaiste ja niin se värien himo sai vallan! Itsellä oli lomaneulomisena mukana mustaa ja valkoista villaa ja sekös tuntui silloin tylsältä ja niiiin talvelta. Oli pakko saada värejä puikoille ja jotain muuta materiaalia kuin villaa.

Noh, ajellessani lomalta kotiin tyydytin pahimman lankatuskani pikaisesti Oulussa ja hain sieltä muutaman vyyhdin pellavaa. Ostaessa lankaa ilman valmista visiota, kävi nytkin niin, että ostin lankaa harmittavan vähän. Joten niistä pellavista syntyi jälleen (tylsästi?) baktus. Lankana on Marks & Kattens Linen ja värit 965 ja 954.

 

Aika raju väriyhdistelmä minulle, ikuiselle mustan ja harmaan fanille, mutta luulen, että kyllä tätä tulee käytettyä kesähelteillä. Värit vain jotenkin kuuluvat kesään.

Väri- ja lankahimotus ei kuulkaas sitten tähän päättynyt, jatkoa seuraa.


2013/04/11

lintuja ja paperinukkeja

Vaikka en enää Tampereella asukkaan, tulee siellä silti käytyä jopa useamman kerran viikossa. Eilenkin suuntasin Tampereelle, mutta tällä kertaa hiukan tavanomaisista arkikuvioista poiketen Vapriikkiin. Harmittavasti Muumio-näyttely oli loppunut jo maaliskuun lopulla, mutta olihan siellä muutakin nähtävää. Esimerkiksi vielä muutaman päivän (14.4. asti) esillä on näyttely Lennossa - Linnut Vapriikissa. Näyttely on kuvaus linnun historiasta niin kulttuurissa kuin biologiassakin. Minua kiinnostivat eniten tekstiilit ja lintuihin liittyvät myytit ja uskomukset.

Alla olevassa kuvassa on kuvattu käspaikan reunakoristeessa yksi venäläisten tunnetuimmista myyttihahmoista. Sirinin lintu on olento, jolla on kauniin naisen pää, mutta linnun vartalo. Sirinin lintu pohjautuu kreikkalaisiin seireenimytologioihin. Ja kuten seireeninlaulun, uskottiin Sirinin laulun olevan vaarallista kuolevaisille. Tämä käspaikan kirjottu reunakoriste on 1900-alkupuolelta Venäjältä.


Näytillä oli myös lisää erilaisin lintukuvioin koristeltuja käspaikkoja. Aika mielettömiä taidonnäytteitä ja ah, niin kauniita!


Tämän vitriinin äärellä ihastelin kauniita sulkaviuhkoja, kunnes tajusin, että tuo oikean puolimmainen viuhka on koristeltu täytetyillä kolibreilla. Huh.



Lintujen pällistelyn jälkeen ihasteltiin paperinukkeja. 9.2.2014 asti näytteillä on Tähtiä ja tyttösiä - muodikkaat ja leikilliset paperinuket. Näistä tulee nostalginen olo!



Kehystetyt paperinuket-idea menee kyllä korvan taakse muistiin. Oispa ihanaa laittaa seinälle joku kaunis kollaasi vanhoista paperinukeista!



Tämäkin oli hauska idea: magneettiset "paperinuket"! Voikohan tuollaisia nukkeja ostaa jostain, tietääkö kukaan?


Lintujen ja paperinukkejen lisäksi Vapriikissa ei tällä hetkellä ole muita vaihtuvia näyttelyitä. Mutta katseltavaa silti riittää, koska pysyviä näyttelyitä ovat mm. Luonnontieteellinen museo, Tampere 1918, Tuhannen kengän tarina ja Innovaatiot.

Tuo luonnontieteellinen osio oli mielenkiintoinen! Itse en oikein täytetyistä eläimistä välitä noin niinku missään yhteydessä, mutta eläinten luurangot ovatkin toinen asia, ne kiinnostavat kovasti ja niitä siellä olikin ihmeteltävänä, joskin täytettyjen eläinten ohella.

Tuhannen kengän tarina - näyttely oli pienoinen pettymys. Tuo näyttelyhän on ollut esillä jo vuosia, joten jotenkin kaipaisin sinne hiukan päivitystä. Siis nykyajan kenkiä enemmän. Olihan siellä esillä muutamia tämän päivän hittejä, mutta onhan niitä muitakin olemassa kuin esim. Minna Parikka, eikö? Ja kai pysyvää näyttelyä saa kuitenkin päivittää joskus?



2013/04/10

pikku assarit

Pakko jakaa teidän kanssa muutama kuva minun pikku assareista. Valmiiden töiden kuvaaminen ei ole koskaan helppoa ja minun ottamat kuvat ei muutenkaan valokuvauksellisesti päätä huimaa. Oman haasteensa kuvaamiseen tuo nämä minun pikku assarit. Ne vain haluaa osallistua kaikkeen :)

 




Tämä viimeinen on ehdottomasti paras ja hämyin. Siis tassu! "Jos hämynä hivutan, niin pakkohan sen on ottaa mun tassusta lähikuva eikä matosta"  :D


2013/04/08

mattoja makuuhuoneeseen

Edellinen mattoprojekti poiki lisää mattohommia ja tässäpä niistä eräät.


Nämä matot on tilattu makuuhuoneeseen. Asiakas jätti minun päätettäväksi sen, että onko matot samanlaisia ja onko niissä kuviota vai ei, ainoastaan toivottu värimaailma ja mattojen koot oli sovittuna etukäteen. Asiakas oli ihastunut edelliseen tilausmattooni, joten ajattelin, että olisi mukava kutoa hänelle tulevat matot saman henkisiksi. Pisimmästä matoista tulikin aika paljon Ketun maton värinen, mutta kaksi muuta ovat väritykseltään tummempia. Vaikka värit eivät olekkaan kaikissa matoissa samat, mielestäni kuviointi nitoo ne yhdeksi kokonaisuudeksi.


Minun mieleen matot ovat oikein mukava kolmikko ja niistä huokuu menneen ajan henkeä. Myöskin asiakas tykkäsi matoista ja ne sopivat suunnitelluille paikoilleen mainiosti.

2013/04/06

lomilla lomps

Pääsiäislomilta on jo kotiuduttu ja arkeenkin yritetty palata. Onneksi viikonloppu tuli tällä viikolla nopeammin kuin yleensä, tai siltä se ainakin tuntui, joten arkeen palaaminen ei ollut niin vaikeaa ;) 

Palaan lomille kuitenkin vielä näiden kuvien kera.


Lankalauantaina suunnattiin Savukoskelle Kuivalihamarkkinoille. Minä en ollut siellä ennen käynyt, mutta vanhemmilleni nuo markkinat ovat muodostuneet jo pikku perinteeksi. Markkinoilla oli myynnissä kuivalihan lisäksi muita pororuokia ja porotuotteita sekä mm. erilaisia leipomuksia ja käsitöitä. Minun mukaan lähti kuivalihaa tuliaisiksi. Paikan päällä nautittiin nokipannukahvit ja loimulohta, ai että kun oli hyvvää.



Markkinat olivat Savukosken matkailuneuvonnan, Opastuskeskus Korvatunturin vieressä, joten kävimme samalla tutustumassa keskuksen näyttelyyn. Esillä oli Lapin luontoa ja eläimiä sekä käsitöitä. Oven suussa oli myös kolme veikeän näköistä rahia. Tuollaisen ötökän minäkin voisin huolia kotiini :D 



Sunnuntaina suuntasimme mökkimaisemiin pilkille. Enpä muistakkaan, että koska viimeksi oisin pilkillä käynyt. Saalista ei tullut, mutta ehkä se ei ollutkaan se pääasia vaan tunnelma, eväät ja nuotio :) 




Pienempi musta oli mukana mökkeilemässä ja sai juosta ja touhuta sydämensä kyllyydestä. Ja sitä myös teki. Illalla pikkarainen oli aika väsynyt :)


Poikkesimme samalla pilkkireissulla myös Potkuriparkissa, jossa asustaa maailman suurin Martta. Martan lisäksi Potkuriparkissa on ihana henkilökunta ja makoisat eväät. Kannattaa poiketa vaikka kaffella.


Loppuloma otettiinkin sitten ihan löllörennosti ja oltiin vain. Kävelyllä toki käytiin ja maanantaina meidän perinteisellä jääreitillä oli porukkaa ihan ruuhkaksi asti. Kuvassa Pikkujätkä taitaakin ihmetellä, että tuolla meidän joella on muitakin, kuinka ne kehtaa! Mutta kaikesta tuohtumisesta huolimatta pojat käyttäytyi pääsääntöisesti hyvin, pikkasen ehkä haukuttiin muille karvakamuille. :)


Siinäpä se loma meni ja nyt takaisin arjen juttuihin. Onneksi päivät tuntuu pidemmiltä mitä lähemmäs kesää mennään ja minäkin olen saanut takaisin osan aamuvirkkuudestani. Katotaan, että onko kuinka kestävää :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...