2010/10/14

Sokerikooma amerikkalaisittain

Minä rakastan pullaa. Rakastan montaa muutakin asiaa ja herkkua, mutta erityisesti perinteisiä korvapuusteja ja voisilmäpullia.
Minä tykkään myös kokeilla kaikkea uutta. Ja tässä jutussa on kyse pullasta ja kokeilusta ja siitä kuinka tajuan hiukan enemmän sitä, miksi amerikkalaisista osa on niin isoja ja huonohampaisia. Syy on pakko olla niiden pullassa.

Innoissani uudesta pullaohjeesta, päätin alkaa leipomaan. Leipomisen edetessä aloin tajuta, kuinka paljon ohjeessa on sokeria. Sokeria joka käänteessä ja hiukan vielä lopuksikin. Olisin voinut vähentää sokerin määrää, kun se oli vielä mahdollista, mutta päätin kerrankin noudattaa ohjetta. Ohje on napattu muistaakseni Bakerellan sivuilta.


Sokerikoomapullat n. 39 kpl
(alkuperäinen nimi on Swirls eli pyörteet tai kierteet, tässä tapauksessa pullista ei tullut alkuperäisen näköisiä täydellisiä rullapullia)
1 cup = n.2, 4 dl

2 cup maitoa
1/2 cup ruokaöljyä
1/2 cup sokeria

1 pss kuivahiivaa
4 cup vehnäjauhoja

- Sekoita maito, öljy ja sokeri kattilassa ja lämmitä n. 42 asteiseksi. Kaada seos kulhoon. Ripottele kuivahiiva seoksen päälle ja sekoita vispilällä. Lisää vehnäjauhot erissä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa keittiöpyyhkeellä peitettynä noin tunnin.

1/2 cup vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 1/2 tl suolaa

- Laita uuni kuumenemaan n. 190 c.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään. Lisää seos kohonneeseen taikinaan ja vaivaa tasaiseksi.

200 g voita sulatettuna
2 rkl kanelia
1 cup sokeria

- Jaa taikina kahteen osaan ja kauli hyvin jauhotetulla pöydällä n. 30 x 60 cm kokoiseksi levyksi.
- Levitä levyn päälle puolet sulatetusta voista, 1 rkl kanelia ja puolet sokerista.
- Rullaa levy pötköksi ja leikkaa pötköstä n. 4 cm kokoisia paloja. Laita palat yhteen voideltuun kakkuvuokaan vierekkäin (bostonkakun tapaan) tai silikoniseen muffinivuokaan/paperisiin vuokiin yksitellen. Tee toinen taikinapuolikas samoin.
- Paista pullia 190 c n.14 - 17 min.

Näihin Kierrepulliin kuului tehdä vielä tomusokerikuorrute päälle, kun ne ovat jäähtyneet. Minäkin sen tein, mutta en laittanut kuorrutetta kaikkiin pulliin, koska pullat olivat tarpeeksi makeita muutekin. Hampaat oikeasti olivat tippua, kun maistoin kuorrutetun pullan.
Tässä kuitenkin kuorrutteen ohje, koska kuorrute oli hyvää ja se sopisi mielestäni tavallisten pullien kuorrutteeksi. Ehkä maidon määrää kuorrutteessa voisi hiukan vähentää ja kahvin määrää lisätä, mutta sekin on makuasia.

Kuorrute:
450 g tomusokeria (lähes 1 paketillinen)
1/4 cup maitoa
3 rkl sulatettua voita
2 rkl kylmää vahvaa kahvijuomaa
ripaus suolaa

- Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja kuorruta jäähtyneet pullat mielesi mukaan.


Pullien taikina oli taivaallisen helppo leipoa ja muutenkin mukavan kuohkeaa eikä tarttunut pöytään tai kaulimeen juuri ollenkaan. Aionkin siis tehdä näitä pullia uudelleen, mutta täytteen sokerimäärän ainakin puolitan ja täytteen rasvamäärääkin hiukan säädän, varsinkin, jos teen pullille kuorrutteen.

Näissä pullissa ei siis ollut mielestäni muuta vikaa kuin se, että sokeria ei ole säästelty. En yleensä ole edes kovin tarkka sokerin ja rasvan määristä leipoessa, koska kun leivotaan, leivotaan herkkuja eikä mitään terveystuotteita. Mutta tässä tuli raja vastaan. Mies tosin tykkäsi paljon ja varsinkin noista kuorrutetuista eli kyllä nämä pullat tulee syötyä.

Olen huomannut, että kaikki leivonnaiset, jotka olen tehnyt amerikkalaisilla ohjeilla, ovat hyvin sokerisia. Tällä viikolla leivoin myös eräitä amerikkalaisia pikkuleipiä ensimmäistä kertaa, mutta pikkuleivät jäivät blogin ulkopuolelle, koska nekin maistuivat vain sokerille. Kai se on makuasia tosiaan, mutta kai leivonnaisten pitäisi maistua jollekkin muullekkin kuin sokerille? Eihän leipomisessa ole mitään järkeä, jos lopputulos on sama kuin sokeri purkissa. Jatkossa aion kiinnittää hiukan enemmän huomiota noiden ulkomaalaisten ohjeiden sisältämiin ainesmääriin. Ulkomaalaisista ohjeista en kuitenkaan luovu, koska kaikki uusi kiehtoo minua.

Tämä on muuten blogini sadas postaus. Hieno merkkipaalu (lumi)sateisena torstaina.

2 kommenttia:

Pomsikas kirjoitti...

Olipa ihana postaus :) Mistähän se johtuu, että ulkomaalaiset leivonnaiset on yleensäkin aina todella paljon makeampia kuin suomalaiset? Esimerkiksi leivokset, keksit ja jopa karkit ja jäätelöt. Kaikki tietää Lidlin jäätelön ja Valion jäätelön eron. Ehkä pohjoismaalainen maku keskittyy eri asioihin kuin ällömakeuteen?

emmi kirjoitti...

no hei, mun mielestä lidlin jäätelöt on oikein mainioita :)

totta, että pohjoismaalaiset maut ei oo niin makeita, paitsi marabou (ja norjalaiset herkut on kyllä aika makeita kans).
fazer on aika ylivoimainen suklaissa mun mielestä, toki poikkeuksiakin on.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...