2010/08/04

Inkiväärirakkautta

Inkivääri on mauste minun mieleen. En kuitenkaan oikein osaa sitä käyttää ruoissa, joten kun törmäsin tähän keitto-ohjeeseen erään ruokakaupan kanta-asiakaslehdessä, minun oli pakko ottaa ohje heti talteen. Ohjetta olen sen verran muokannut, että pienensin hiukan kasvisten määriä, koska määrät tuntuivat varsin suurille. Mutta ei hätää, tälläkin ohjeella keittoa tulee iso kattilallinen ja sitä riittää useammalle päivälle. Tämäkin keitto muuten vain paranee uudelleen lämmittäessä.




Inkiväärinen Bataattisosekeitto
 iso kattilallinen

1 (600g) bataatti
2 sipulia
1 (400g) kukkakaali
n. 50 g inkivääriä
2 kasvisliemikuutiota
vettä
2 dl ruokakermaa
2 rkl tuoreita timjamin lehtiä
mustapippuria

Kuori ja paloittele bataatti, sipulit ja inkivääri. Paloittele myös kukkakaali ja laita kaikki kattilaan.
Murenna kasvisliemikuutiot päälle ja peitä kaikki vedellä.
Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä.
Lisää timjami ja kerma. Soseuta keitto.
Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Tarjoa keitto tuoreiden sämpylöiden tai näkkileivän kanssa.


Keiton kanssa tarjottavat sämpylät leivoin yhdellä perusohjeellani. Yleensä tykkään oikein rouheisista sämpylöistä, mutta nyt mieleni teki pehmeämpiä makuja. Näiden sämpylöiden salaisuus on maito, maitorahka, kauraleseet ja kompakti koko. Leivon sämpylät aina kuivahiivalla, koska sitä minulla on aina kaapissa, mutta luulen, että sämpylät onnistuvat yhtälailla tuoreella hiivalla. Tämän kokoisesta taikinasta sämpylöitä riittää pakasteeseen asti.

Emmin minisämpylät n. 25 isoa tai 50 pientä sämpylää

50 g voita
6 dl maitoa
1 prk (250g) maitorahkaa
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
ripaus sokeria
2 dl kauraleseitä
n. 12 dl vehnäjauhoja

Lisäksi n. 1,5 dl vehnäjauhoja leipomiseen

Sulata kattilassa voi ja lisää maito. Kuumenna seos kuumaksi n. 45 c asteiseksi.
Sekoita kulhossa kuivahiiva, suola, kauraleseet, ripaus sokeria ja n. puolet vehnäjauhoista.
Lisää kulhoon rasvamaitoseos ja sekoita. Lisää myös maitorahka ja loput jauhoista.
Vaivaa taikina käsin kimmoisaksi ja anna sen kohota leivinliinan alla n. puoli tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikina uudelleen ja leivo siitä sitten pieniä sämpylöitä.
Laita uuni lämpenemään 250c.
Kohota sämpylät leivinpaperilla vuoratulla pellillä leivinliinan alla.
Voitele sämpylät maidolla ja paista niitä n. 5-10 min 250c kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä.
Jäähdytä leivinliinan alla.

Huom! Jos leivot sämpylät tuorehiivasta, lämmitä maito silloin vain kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva nesteen joukkoon ennen kuivia aineita. Leivo muuten samoin kuin ohjeessa.


Hei muuten, olisiko vinkkejä mihin kaikkeen inkivääriä voisi laittaa?

6 kommenttia:

Pomsikas kirjoitti...

Onpas vaan pieniä ja sieviä sämpylöitä. Ja bataattiohjeet on aina minun mieleen, inkivääristä sen sijaan en tiedä mitään. Eikö sitä käytetä lähinnä leivonnassa? Kuivakakkuihin ja pikkuleipiin?

emmi kirjoitti...

joo leivonnassa käytetään aika paljon.
ja sushin kans syödään :P mutta muuten mulla ei oo kokemuksia.
mutta tuossa jo selailin kirjojani ja kyllä löysin useita mielenkiintoisia inkiväärisiä ruokaohjeita. niistä ehkä myöhemmin ;)

Hanna kirjoitti...

Piparkakkuihin :D

Näin tänään kaupassa kytlin jossa luki jotenkin näin: Live your life and eat cookies tai jotain, tulit heti mieleen tuosta eat cookies jutusta ;)

Poppanen kirjoitti...

Moiks, osuin blogiisi Hanna Jensenin blogin kautta. Minun äitini laittaa korvapuusteihin kuivattua inkivääriä, siis siihen samaan kerrokseen kanelin kanssa.:) Itse kokkaan paljon itämaista, ja meillä inksua kuluukin melkein päivittäin.

emmi kirjoitti...

Tervetuloa Muna-sinko (mahtava nimi :D)!
täytyykin kokeilla tuota äitisi kikkaa, kun seuraavan kerran pullaa leivon, voi olla, että on hyvää :P
laitahan sun blogiin itämaisia ruokaohjeita, jotta pääsen testaamaan inkivääriä enemmän?

emmi kirjoitti...

hanna, olipa kyllä mulle osuva lausahdus. sellainen mie oon, cookieille perso. :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...