2013/07/04

Mattokaksikko

Nämä mainiot matot minulla on tyystin unohtunut esitellä teille. Kyseessä on tilaustyönä tehdyt matot menevän naisen kodin eteiseen ja terassin ovelle. Asiakkaan toiveena oli saada matot tuolla samalla kuviolla=sidoksella, jota olen käyttänyt aiemmissakin tilausmatoissa. Väritoiveina oli oranssi ja tumma turkoosi. Tummaa turkoosia sitten metsästettiin kirjaimellisesti pitkin Suomea. Onneksi matoilla ei ollut kiire, joten etsintään oli aikaa. Mutta tiettyä sävyä ei vain tahtonut löytyä, joten asiakkaan kanssa päätettiin, että turkoosin tilalle valitaan joku muu väri. Ja tämä oli hyvä päätös, koska tuon harmaan maton sävyt ovat mielestäni mielettömän kauniit yhdessä!


Tuon oranssin maton väritys hiukan kauhistutti minua. Mietin, että olisiko maton väritys liian räväkkä asiakkaan mielestä. Minulla kävi tuuri, että sain toimittaa matot itse asiakkaan luokse ja samalla näin matot suunnitelluilla paikoillaan. Ja niinhän siinä kävi, että tuo oranssi ei ollut ollenkaan liian rohkea vaan juuri oikean värinen omalla paikallaan. Samoin olin pohtinut tämän kynnysmaton kokoa, että olisiko se liian pieni. Suurensin maton kokoa suunnitellusta sitä kutoessani, mutta silti sen koko mietitytti. Se vain näytti armottoman pieneltä käytävän maton rinnalla. Mutta tämäkin huoli oli turha, koska mattohan on just sopiva tuohon terassin oven eteen.


Minulta on kysytty useamman kerran, että miten olen keksinyt tämän maton kuvioinnin. Mutta sitä kunniaa en voi ottaa itselleni. Maton kuvio on hyvin perinteinen mattokuvio, jota on käytetty matoissa varmaan niin kauan kuin mattoja on kudottu. Minä olen hiukan muokannut perinteisen kuvion mallikertaa, suurentanut sitä ja sitten sovittanut sen maton pinnaksi. Maton alkuperäinen kuvio ei siis ole minun käsialaani.

Tuolla kuvioinnilla on varmasti olemassa myös oma nimikin (kuten perinteisellä ruusukas-kuviolla), mutta en pinnistelystä huolimatta muista sitä. Viisaammat saa muistuttaa. Kauhavan Kangas-Aitalla on muuten aika samanlainen matto mallistossaan kuin tämä minunkin, Viiru nimeltään. Tuosta linkin takaisesta ohjeesta näkee miten tuollaista yhtä niisintää käyttämällä saa monenlaista kankaanpintaa aikaiseksi pelkästään poljentaa muokkaamalla. Eli yksinkertaistaen: kun vain jaksaa niisiä loimen hiukan erilailla ja useammalle varrelle kuin vain kahdelle, aukeaa heti mieletön mahdollisuuksien kirjo siinä mitä kaikkea kankaan pintaan voi saada aikaan. Tämä on toki täysin hepreää niille, jotka eivät ole koskaan kangaspuilla kutoneet tai loimea rakentaneet. Pahoittelut niille hepreasta. :)


Sellainen mattokaksikko tällä kertaa. Nyt puissa odottaa loimen loppu, josta meinaan kutoa meille portaikon tasanteelle maton. Ajattelin tehdä siitä tuollaisen harmaan sävyisen, kuten tässä yllä. Myös seuraavat tilausmatot ovat jo suunnittelun alla. Luvassa on muutakin kuin tätä kuviota ja aika makeita värejä. Niistä sitten lisää, kun ovat valmiita.

6 kommenttia:

Pomsikas kirjoitti...

Oijoi, hyvältä näyttää taas. Totta tuo, että oranssi näyttää hurjalta harmaan rinnalla, mutta omalla paikallaan aivan oikeanlaiselta, ei yhtään liian hurjalta :)

Sidos on kärjellinen kierretoimikas, mutta olen joskus kuullut puhuttavan sellaisestakin sidoksesta (nimenomaan räsymatoissa) kuin muurahaisen polku. oiskohan tämä sitten sitä?

TYLLi kirjoitti...

Komeat matot taas kerran! Muurahaisen polusta oon kuullut minäkin, ehkä se on se :)

Kaisa Turtiainen kirjoitti...

Myö tarvittas kanssa matto...

emmi kirjoitti...

Hehee kyllähän mie sen sidoksen nimen tiesin, mutta juurikin sitä kansanomaisempaa nimeä metsästin :) ja joo, se voiskin olla tuo muurahaisen polku, kuulostaa tutulta ja sopis kyllä just tuolle kuviolle. Viisaammat täyttivät jälleen odotukseni <3

Hei Kaisa, otan sinnuun yhteyksiä meilillä.

Hanna kirjoitti...

Kyllä on komeat matot!!! :)
Kiitosta vain vielä Emmi. Olen nyt nauttinut matoista oikein urakalla, sillä kohta joudun ne toviksi piiloon laittamaan. The sisustussuunnittelija muuttaa Kokkolaan reilun viikon päästä ja näitä mattoja en uskalla "antaa" stailattavaksi ;) Me harjoitellaan siistiä sisäkäyttäytymistä ensin vähän rumemmilla matoilla.

emmi kirjoitti...

Kiitos Hanna, mukavaa, että matot ovat olleet mieleiset :)
ja oioi the sisustussuunnittelijaa, en malta odottaa kuvia pikkuisesta!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...