2010/07/30

Täällä jälleen

ja syksy mielessäin.

Ok, meillä on vielä +26c astetta parhaillaan, mutta ilma tuntuu eilisen +35c jälkeen ihanan viileältä eli syksy on mun mielestä tuloillaan ;) Täällä sitä ainakin odotellaan kovasti.
Koska tänään oli vihdoin ja viimein alle +30 c astetta, uskalsin lämmittää uunin ja alkaa leipomaan. Edellisessä postauksessa lupailin jotain jännää, mutta nyt joudun tuottamaan pettymyksen ainakin Pomsikkaalle, koska ne jännät jutut saavat odottaa viileämpiä kelejä. Niihin hankkimani suklaat nimittäin sulivat kaappiin :/ Joten nyt leivoin sesongin mukaan ja aamulla suunnistin torille. Menin sinne hakemaan kirsikoita, mutta ne olivat juuri tänään huonoja, joten ostin mustikoita ja mansikoita. Mieleni olisi tehnyt ostaa myös kanttarelleja, lakkoja ja  kaikkea. Kaikki näytti niin hyvälle.

Mustikoista teinkin sitten piirakan samalla ohjeella, jolla olisin tehnyt kirsikkapiirakan, jos olisin kirsikoita torilta saanut. Ohje sopii mainiosti mustikoillekkin ja mielestäni tämä on parasta murotaikinapohjaista mustikkapiirakkaa, jota olen syönyt. Se ei kaipaa kaverikseen edes vaniljajäätelöä/-kastiketta, vaikka eivät ne varmaan piirakkaa pahentaisikaan. Piirakan salaisuus on ricotta-juusto, joka tekee piirakasta ihanan täyteläistä ja kermaista.


Piirakan alkuperäinen ohje on peräisin uudesta hankinnastani: Makeaa ja suolaista puutarhasta-kokkailukirjasta.


Kirja on aivan loistava ja kuvat kauniita. Kirjan on kirjoittanut Sirpa Talka ja kuvat on kuvannut Arto Vuohelainen. Kirja on ilmestynyt tänä vuonna ja se on ehdottomasti tämän hetkinen suosikkini. Kirjassa seurataan puutarhan satoa ja ohjeita löytyy kevätkesän kasveista syyskesään eli kevään raparperista syksyn juureksiin. Suosittelen!

Mutta siis itse piirakkaan. Kirjassa piirakka on tehty karviaisista, minä haaveilin kirsikoista ja päädyin mustikoihin. Piirakkaan siis sopivat lähes kaikki marjat. Mansikkaa en siihen kuitenkaan pistäisi, koska mansikka on niin makea. Ohjetta olen hiukan alkuperäisestä muokannut.

Mustikka-Ricottapiirakka

Pohja
2 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia
1 munankeltuainen
1/2 dl sokeria
ripaus suolaa

Täyte
500 g ricottajuustoa
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

Päälle
reilu 1/2 litraa tuoreita mustikoita

Sekoita kaikki pohjan aineet kulhossa käsin tai yleiskoneella. Muovaa taikina palloksi, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Laita uuni kuumenemaan 220c.
Voitele piirakkavuoka. Kauli taikinasta ohut piirakkavuokaa hiukan suurempi levy venhäjauhojen avulla. Nosta taikina vuokaan ja painele se reunoille.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä täyte piirakkapohjalle ja levitä sen päälle mustikat. Painele mustikoita hiukan täytteeseen.
Nosta piirakka uunin alatasolle ja käännä lämpötila 200c. Paista piirakkaa 200c 30 min. Kun piirakka on valmis, sammuta uuni ja anna piirakan jäähtyä uunissa.


6 kommenttia:

Ellu kirjoitti...

Oi oi! Näyttää kyllä NIIN hyvältä, että pitää ihan varoa, etten huku omaan kuolaani :D

Anna Vee kirjoitti...

Oijoih... Mulla ei ole mustikoita, mutta taasen noita karviaisia saisin suoraan pensaasta! Pakko laittaa ohje "korvan taakse", näyttää niin mahdottoman hyvältä. :))

emmi kirjoitti...

Kiitoksia!

Ansku, kerroppa sitten mille tää maistuu niistä karviaisista. :)

E. kirjoitti...

Voi Luoja ku näyttää hyvältä :P...

Pomsikas kirjoitti...

Ihanan näköinen on tuo kirjakin (piirakan lisäksi, jota täytyykin kokeilla heti kun pääsen mustikkametsään). Yleensä en itse ruokakirjoja koskaan osta, mutta tuollaiset kauniskuvaiset voisi mennä ihan katselunkin kannalta. Tosin kamala nälkähän se siinä sitten tietysti tulee... ;)

Kun sulla nyt on kirjan verran hyviä ohjeita puutarhan antimille, niin ajattelitko puutarhuroinnista seuraavaksi innostua? :)

emmi kirjoitti...

mie sorrun aina nuihin kirjoihin, jos vain näen jotenkin erilaisen tarjolla. nuo kuvat on tosi tärkeitä tässä valinnassa. ja mielellään jokaisen reseptin tuloksesta pitis olla kuva. se harmittaa niin vietävästi jos ei oo.

en oikein ole koskaan ollut viherpeukalo. kaikki aina kuolee mun käsittelyssä, mutta ehkä sitten, kun on se oma piha, saatan innostuakkin. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...