2012/12/11

makeaa ja kirpeää

Juustokakku. Nam.
Kun kuulee sanan juustokakku, minulle tulee mieleen heti sellainen amerikkalainen uunissa kypsytetty keltainen tuhti kakku. Ne ovat niin kovin ihanan näköisiä, mutta jotain minussa taitaa olla vialla, koska en niistä oikeastaan tykkää. Syödä voin, joo, mutta en himoitse. Tai sitten sitä oikeaa ei ole sattunut kohdalle. :)

Mutta minä rrrrrrakastan hyydytettyjä juustokakkuja, oi että. Ehkä parhainta juustokakkua ikinä, olen syönyt Tampereen Sokoksen 4. kerroksen kahvilassa. Siellä on sellaista mustikkaista juustokakkua, jota suosittelen lämpimästi. Toiseksi paras ulkona syömäni juustokakku meni nassuun Hämeenlinnassa Cafe Kukossa, siinä kakussa oli puolukkaa ja valkosuklaata ja se olikin innoittaja aiemmin leipomaani juustokakkuun (ohje täällä). En muuten tiedä, että saako Cafe Kukosta enää vastaavaa herkkua. Jos joku lukijoista tietää, infotkaa.

No mutta siis. Leivoin jälleen juustokakkua, puolukkaista (taas). Ja tämä on ihanan kuohkeaa ja makeaa ja kirpeää. Tykkäsin.



Puolukkajuustokakku

Pohja:
200 g (n.15 kpl) digestive keksejä
100 g voita sulana

Täyte:
4 liivatelehteä
1 prk (2,5 dl)  vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (käytin Flora vanillaa)
400 g tuorejuustoa (käytin Philadephiaa)
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ sitruunan raastettu kuori
½ dl sitruunan mehua

Päälle:
200 g (n.3 dl) puolukoita
1 dl sokeria
2 liivatelehteä
2 rkl vettä / puolukkamehua

(Lisäksi: pähkinöitä tai marjoja tai muita koristuksia)

Pohja:
- Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan.
- Murskaa keksit hienoksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Taputtele keksiseos tasaisesti vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte:
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Vaahdota vaniljakastike ja lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto, sokerit ja sitruunankuoriraaste.
- Kuumenna sitruunanmehu kattilassa. Purista liivatteista vesi. Liuota lehdet kuumennettuun mehuun. Anna jäähtyä hetki.
- Kaada jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana juustomassaan ja sekoita koko ajan. Levitä täyte pohjan päälle vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa muutamia tunteja tai yön yli.

Päällinen:
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Soseuta puolukat ja paseeraa ne.
- Sekoita puolukkasoseen joukkoon sokeri.
- Kuumenna vesi/mehu kattilassa. Purista liivatteista vesi. Liuota lehdet kuumennettuun mehuun. Anna jäähtyä hetki.
- Kaada hiukan jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana puolukkasoseeseen samalla sekoittaen koko ajan.
- Levitä puolukkaseos hyytyneen kakun päälle.
- Anna kakun hyytyä jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.
- Halutessasi koristele kakku esim. pähkinöillä tai marjoilla



Tällä ohjeella juustokakusta tulee aika korkea. Ja mietinkin, että ehkä puolukkapäällisen voisi tehdä tupla-annoksena kakun päälle, niin suhteet olisivat enemmän kohdallaan. Mutta hyvää tämä on siis näinkin.

Kakun ohje on ylihelppo ja ajattelinkin jatkossa käyttää tätä useammin ja soveltaa erilailla:
* pohja on helposti muokattavissa, keksien tilalle vaikka kaurakeksejä tai pohjan voi myös leipoa alusta asti itse. Seuraavalla kerralla teen pohjan tämän kakun pohjan ohjeella.
* puolukan tilalle voi vaihtaa jonkin muun marjan, itse ajattelin kokeilla seuraavaksi mustikkaa.
* vaniljavaahdon tilalla voisi käyttää kuohukermaa ja vaniljatangon siemeniä.
* Ja tämän puolukkakakun ja aiemman valkosuklaa-puolukkakakun ohjeita voisi yhdistellä, hmm..

Inspistä pukkaa! :)

3 kommenttia:

emmi kirjoitti...

ilmeisesti täällä on kommentoinnissa jotain vikaa, kun viestit eivät tule läpi. :/ en tiiä mistä vika johtuu. jospa kokeilen muuttaa kommentointilootaa.

Ellu kirjoitti...

Tuo juustokakku on varmasti ollut ihanan freesiä. Nam nam naaaaaam :P

emmi kirjoitti...

nyt toimii, jee-ee!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...