2010/01/02

Kasvispiirakka

Sieni-latva-artisokkapiirakka. Kamala sanahirviö (onko edes oikein kirjoitettu?), mutta takuulla maukasta.
Uuden vuoden kunniaksi leivoin muutaman piirakan, kasvis- ja kinkkuversion samalla ohjepohjalla. Ohje on makoisa ja juustoinen suolaisen piirakan perusohje, johon voi vaihdella täytteitä mielen mukaan. Yleensä leivon tällä ohjeella parsakaali-fetapiirakkaa, mutta nyt teki mieli jotain muuta.


Image and video hosting by TinyPic


Sieni-latva-artisokkapiirakka

Pohja:
100 g margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua basilikaa
0,5 dl juustoraastetta
1 kananmuna
(1 rkl-0,5 dl vettä)
margariinia vuoan voiteluun

Laita uuni kuumenemaan 200 c. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat margariinilla. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuiviin aineisiin loput aineet. Jos taikina on kovin kuivaa, lisää sekaan hiukan vettä. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele taikinaan reikiä haarukalla ja esipaista 200 c n.10 min.

Täyte:
1/2 punasipuli
3 keskikokoista herkkusientä
tilkka ruokaöljyä
240 g (1 prk) latva-artisokan sydämiä valutettuna
3 aurinkokuivattua tomaattia
100 g valkosipuli-ruohosipuli kermajuustoa, tuorejuustoa tai esim. fetajuustoa
n. 2 rkl siemeniä (salaattisiemensekoitusta: pinjansiemeniä, kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä)

Päälle:
1 prk kermaviiliä
3 kananmunaa
2 dl juustoraastetta
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl pippurisekoitusta
n. 10 miniluumu- tai kirsikkatomaattia

Pilko sipuli ja sienet. Freesaa sieniä hetki kuivalla pannulla, kunnes sienten neste on haihtunut. Lisää pannulle tilkka öljyä ja sipulit ja kuullota kunnes sipuli on pehmeää. Kaada sienet ja sipuli esipaistetun pohjan päälle vuokaan. Pilko artisokan sydämet neljään osaan ja lisää vuokaan. Lisää päälle pilkotut aurinkokuivatut tomaatit, pilkottu juusto ja siemenet. Sekoita kermaviili, munat, mausteet ja juustoraaste. Kaada seos vuokaan kasvisten päälle ja levitä tasaiseksi. Laita lopuksi puolitetut minitomaatit piiraan pinnalle.
Paista piirakkaa 200c n. 30-40 min kunnes pinta on kauniin ruskea.
Anna piiraan vetäytyä ennen tarjoilua.
Tarjoa tuoreen rucolan kanssa.


Image and video hosting by TinyPic


Kinkkupiirakka syntyi samasta pohjasta, mutta täytteeksi laitoin puolikkaan sipulin ja 1 dl katkarapuja, jotka freesasin pannulla. Lisäsin joukkoon vielä 250 g kinkkusuikaleita ja kaadoin esipaistetun pohjan päälle. Päälle vielä 100 g sinihomejuustoa, kermaviili-munaseos ja puolitetut minitomaatit. Paistetaan 200 c ja n. 30-40 min. Kermaviiliseoksesta jätin basilikan pois ja lisäsin hiukan enemmän pippuria. Oli kuulemma hyvää ja täyttävää.

Piirakan voi tehdä ihan tavalliseen piirakkavuokaankin, silloin kypsennysaika on hiukan lyhyempi. Minä itse teen piiraat irtopohjavuoassa, koska en ole koskaan tullut hankkineeksi piirakkavuokaa ja tykkään siitä, että piiras on muhevaa. Tuplaamalla ohjeen ainekset, syntyy pellillinen piirasta.


7 kommenttia:

hanne-elina kirjoitti...

Jestas, ku näyttää NIIN hyvältä!! Tässähän vallan nälkä tuleepi :P

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvältä kuulostaa, nam...ja tuo kuva saa vedet kielelle :)

Emmi kirjoitti...

jäljellä on vielä yli puolikas piirakkaa molempia. tervetuloa maistelemaan! :)

Pomsikas kirjoitti...

Tähän piirakkaanhan pitää ostaa koko kauppa! Mutta näyttää kuvan perusteella siltä, että se myös kannattaa :)

Emmi kirjoitti...

eikä tarvii, koska tähän käy lähes kaikki mitä kaapista löytyy!
ite ostin tähän vain nuo sienet, latva-artisokat, kermaviilin ja juustoraasteen vartavasten. pikku kämpän jääkaapilta oiski syntyny sitte ankeampi piirakka ;)

Hanna kirjoitti...

Ihanalta näyttää. Miltä latva-artisokka maistuu?

Emmi kirjoitti...

hyvältä ;) voisin syödä sitä purkillisen, jos toisenkin, kerralla.
makua on aika vaikea kuvailla, suolainen ainakin minun suussa, mutta se johtuu varmaan purkin liemestä. en keksi oikein mitään saman tyylistä.
en ole koskaan tuoreita latva-artisokkia kokkaillut. mutta aion kyllä sitäkin kokeilla, koska pakkohan niiden on olla vielä parempia kuin purkista.

keksittekö muuten mikä maistuisi paremmalle purkista kuin tuoreena? hmm. en keksi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...