2013/02/10

suolapähkinäbrownie

Uusin Me-lehti kolahti postilaatikkoon viime viikolla. Tapanani on selailla nämä ilmaislehdet läpi ja repaista talteen mielenkiintoiset reseptit tai muuten kiinnostavat jutut. Yleensä nämä repaistut sivut päätyvät lehdenkeräykseen samallalailla kuin alkuperäinen lehtikin. En siis niitä säästele vuosia enkä oikeastaan niihin edes koskaan enää palaa, muuta kuin siivotessani ne sinne kierrätykseen. Mutta nyt tapahtui poikkeus! Uusimmasta Me-lehdestä repaistuksi päätyi sivu nro 35. Sivun kuvassa komeilee ah, niin herkullisen näköinen kakku ja sivun toisella puolen on sen resepti. Ja tämä kakku päätyi kokeiluun heti perjantaina.


Kyseessä on Suolapähkinäbrownie. Minähän tykkään suklaasta, pähkinöistä ja kaikesta amerikkalaisesta leivonnassa. Ja tässä kakussa ne kolme yhdistyy, joten oli selvää, että tätä täytyy kokeilla.

Kakku on mutakakun tapainen eli sen on tarkoitus jäädä tahmeaksi sisältä. Alkuperäisessä ohjeessa, joka löytyy täältä, ohjeistetaan paistamaan kakkua 9 minuuttia. Minusta aika on ihan liian lyhyt, ainakin minun uunilla. Kun kakkuni oli ollut uunissa sen 9 minuuttia, se oli täysin raaka. Annoin kakun olla uunissa vielä 4 minuuttia, mutta se olisi saanut olla siellä vieläkin kauemmin. Nyt kakkuni jäi hiukan liian raa'aksi. Onneksi kakku asettuu jääkaappikylmässä, joten seuraavana päivänä leipomisesta, kakku pysyi koossa. Kakusta tulee todella tuhti, mutta makukin tasoittui vanhetessaan eli kakku on ehdottomasti parhaimmillaan seuraavana päivänä leipomisesta.


Mehän yritettiin kakkua syödä heti, kun se tuli uunista ulos. Se ei ollut hyvä idea, koska se valui pitkin poikin. Eli mielestäni kakku kannattaa leipoa päivää ennen tarjoilua, jotta se asettuu ja maku tasoittuu.

Mutta tykkäsin kakusta kaiken tuon säätämisen jälkeen ja söin sitä vaniljajäätelön kanssa. Luulen, että kermavaahtokin toimisi vallan mainiosti. Kakun maku todellakin muistuttaa hiukan Snickers-suklaapatukkaa kuten reseptin laatija Anssi Kantelinenkin sanoo Me-lehdessä. Ja se mikä maistuu Snickerssille, ei vain voi olla pahaa. Tämä resepti päätyy reseptivihkoni sivuille asti eli aion tätä kakkua leipoa jatkossakin.


Kirjaan reseptin myös tänne blogiini varmuudeksi. Me-lehden linkki ei välttämättä aina toimi.

Suolapähkinäbrownie

120g tummaa suklaata
120g voita
2 kananmunaa
100g ruokokidesokeria
100g saksanpähkinöitä tai pekaanipähkinöitä (käytin jälkimmäisiä)
50g suolapähkinöitä
100g tomusokeria
120g vehnäjauhoja

- Kuumenna uuni 200c. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk.21-24cm).
- Sulata voi ja suklaa liedellä kattilassa miedolla lämmöllä muutamia kertoja sekoitellen.
- Vatkaa munat ja kidesokeri vaahdoksi. Sekoita suklaa-voiseos vaahtoon.
- Yhdistä tomusokeri ja vehnäjauhot. Siivilöi seos suklaa-vaahtoseokseen.
- Lisää rouhitut pähkinät taikinaa kevyesti käännellen.
- Paista 200c n.9 minuuttia, juuri ja juuri kypsäksi.
Minä paistoin n.13 minuuttia ja kakkua olisi voinut paistaa vielä muutaman minuutin. Optimaalisen paistoajan omalla uunilla löytää vain kokeilemalla.
- Halutessasi koristele kakku pähkinöillä ja suklaalla ennen tarjoilua.

Ohjeen on laatinut Anssi Kantelinen ja se on julkaistu Me-lehdessä (02/2013).


5 kommenttia:

Pomsikas kirjoitti...

Oi nam nam nam! Ehdottomasti minäkin söisin tätä vaniljajäätelön kanssa. Oletkos muuten maistanut vaniljajäätelöä kinuskikastikkeen ja suolapähkinöiden kanssa? Aika tuhtia ja snickersmäistä sekin.

emmi kirjoitti...

tuo kinuskikastike on sellainen, josta en ole koskaan oikein tykänny :O mutta tokihan tuota vois kokeilla, ties vaikka sillee se oiski nannaa :)

Anssi Kantelinen kirjoitti...

Moro!
Ja kyllä ehdottomasti jäähdytyksen jälkeen tarjoilu...kakku jää keskeltä raaan oloiseksi mutta jähmettyy kylmässä mukavan chunkyksi...melkein toffeemaiseksi...
Ja noin muuten hauska kuulla että maistui :-)

T.Anssi Kantelinen/ ravintola urban, kuopio

emmi kirjoitti...

nam, se oli kyllä hyvää.

täällä kuule seurataan ja jännätään top cheffiä. toiv pääset pitkälle!
oisko juonipaljastuksia? ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mukava kuulla...paljastuksia tulee tiistaisin klo21 mtv3 :)
T.Anssi Kantelinen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...