2009/11/19

Appelsiiniset mantelipikkuleivät

Image and video hosting by TinyPic


Silloin, kun pitäisi siivota tai tehdä muuta tylsää, alan leipoa. Sotkua syntyy tietysti lisää, mutta samalla tulee tunne, että on ahkerana.
Näiden pikkuleipien ohjeen nappasin Martha Stewart showsta. Myönnän siis julkisesti tässä, että kyllä, katson kyseistä ohjelmaa ja seuraan jopa nettisivujakin.
Näitä pikkuleipiä Martha teki Holiday-jaksoissaan, joissa valmisteltiin joulua. Kyseiset jaksot on näytetty USA:ssa jo vuonna 2000. Jaksoista nappasin muitakin ideoita, joita myöhemmin ehkä myös täällä.
Mutta itse asiaan:

Appelsiiniset mantelipikkuleivät, n. 60 kpl

2 munan valkuaista
1/8 tl manteliuutetta
1/2 (am.) cup tomusokeria taikinaan
tomusokeria itse leipomiseen ja pikkuleipien päälle
1 naula eli n.450 g mantelimassaa
yhden appelsiinin kuori
1 tl appelsiinilikööriä esim. Grand Marnier

Sekoita yksi valkuainen, manteliuute, seulottu tomusokeri ja mantelimassa monitoimikoneessa (tai tehokkaalla sähkövatkaimella) tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon appelsiinin kuori ja likööri. Leivo taikinasta kaksi pötköä tomusokeritetulla tasolla. Leikkaa pötköt paloiksi ja pyörittele taikinasta palloja.


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Lisää tomusokeria aina, kun taikina tuntuu tarttuvan tasoon tai käsiin.
Pyörittele taikinapallot ensin munanvalkuaisessa ja sitten runsaassa tomusokerissa.
Anna pallojen "kuivua" pellillä 30 min. Laita uuni lämpenemään 175 c.


Image and video hosting by TinyPic


Kun pallot ovat kuivuneet, nipistä palloja kolmella sormella pyramidimaiseen muotoon.


Image and video hosting by TinyPic


Paista pikkuleipiä n.15 min 175 c.

Itse tein puolikkaan taikinasta ja jätin manteliuutteen ja appelsiiniliköörin pois, en alkanut sellaisia ostamaan tämän ohjeen takia. Pikkuleipiä tuli runsaasti puolikkaastakin ja maku oli mielestäni ihanan mantelinen appelsiinivivahteella, likööri olisi tietysti voimistanut appelsiinin makua.
Moni oli kommentoinut ohjetta Marthan sivuilla hyväksi, mutta osalla oli pikkuleivät levinneet uunissa, niin kävi minullekkin, mutta makuun se ei vaikuttanut. Kommentoijat epäilivät leviämisen syyn olevan mantelimassassa, niissähän on eroja. En tiedä kuinka kävisi, jos olisi reipas ja tekisi mantelimassan itse.
Nämä pikkuleivät ovat jänniä koostumukseltaan, ne ovat päältä rapsakoita ja sisältä pehmeitä ja sitkeitä. Ja todella makeita, montaa ei tarvi syödä, jotta makeanhimo täyttyy.
Näitä leivon jouluksi!


Image and video hosting by TinyPic

1 kommentti:

Pomsikas kirjoitti...

Mulle näitä! Appelsiinin kanssa harvoin voi mennä pieleen.

Ja kyllä sillä Marthalla on ihan kivoja askarteluideoita joskus. Tai sen tiimillä, epäilen että sillä itsellään on paljonkaan tekemistä puolessakaan jutuista. Ja minähän sitä ohjelmaa siis en katso, mutta nettisivuilla olen satunnaisesti vieraillut (nappaamassa ideoita) ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...