2009/10/31

Kääretorttuilua

Kääretorttu ei tule minulle ensimmäisenä mieleen, kun haluttaa makeaa. Mutta eilen tuli ja tänään päätin sellaisen pyöräyttää. Viimeksi olen kääretortun tehnyt kotitaloustunnilla vuosiavuosia sitten ja muistelen, että eihän se vaikeaa ollut. Kaikki osaa tehdä sellaisen.
Tein kääretorttuun itse hillon ja ajattelin, että hillon kaveriksi on ihanaa laittaa kermavaahtoa ja tuorejuustoa, nams, ettei käy turhan tavalliseksi.

Torttupohjan ohjeen nappasin Parhaat leivonnaiset (alkuteos: ICA Förlagets stora bakbok, v.1993)-kirjastani, jota olen ahkerasti käyttänyt siitä lähtien kun olen sen saanut, joskus kymmenen vuotta sitten. Kirjasta löytyy kaikki leipomisohjeet leivistä viinereihin ja pikkuleipiin. Ihan hyvä perusleipomiskirja siis.

Mustikkainen kääretorttu

Mustikkavadelmahillo:
1,5 l kohmeisia marjoja: mustikoita ja vedelmia
1,5 dl hillomarmeladisokeria
0,5 dl vettä

Valmista hillo edellisenä päivänä.
Sekoita ainekset kattilassa. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Kuori mahdollinen vaahto pois. Laita hillo kannelliseen astiaan ja anna jäähtyä. Sulje kansi ja nosta hillo jääkaapppiin, kun se on hiukan jäähtynyt. Säilytä hillo viileässä, hillo säilyy näin n. viikon.
Jos et käytä hilloa heti leipomuksiin, säilö se pestyihin kuumennettuihin lasipurkkeihin, sulje kansi heti. Näin hillo säilyy kauemmin.
Tämä määrä hillo riittää kahteen kääretorttuun.

Pohja:
3 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa

Yhdistä keskenään jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Seulo jauhot vaahtoon ja sekoita kaapimella. Älä sekoita liikaa. Lisää maito ja levitä taikina pellille leivinpaperin päälle. Paista torttupohjaa 250 c:ssa noin 5 minuuttia, itse paistoin 7 min, vasta silloin pinta oli kauniin ruskea.
Kumoa pohja sokeroidun voipaperin päälle. Irrota leivinpaperi ja anna torttupohjan jäähtyä kostean leivinliinan ja uuninpellin alla ennen täyttämistä.
Jos et laita täytteeksi muuta kuin hilloa, voit rullata tortun jo lämpöisenä.

Täyte:
puoli annosta hilloa
2 dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa, Philadelphia
sokeria maun mukaan

Vaahdota kerma ja lisää joukkoon tuorejuusto. Lisää sokeria maun mukaan. Kermajuustoseos on aika hapanta sellaisenaan. Levitä hillo jäähtyneen torttupohjan päälle ja lisää päälle kermajuustoseos. Kääri torttu rullalle ja laita viileään. Anna vetäytyä viileässä ennen tarjoilua.


Image and video hosting by TinyPic


Minulle kävi kömmähdys torttua leipoessani ja unohdin lisätä taikinaan maidon. Huomasin unohduksen, kun olin levittänyt taikinan pellille. Paistoin taikinan silti tottakai. Paistaessa keittiöön levisi munakkaan tuoksu, mutta ihan kelpo siitä tuli. Koska torttupohja on niin nopea tehdä, tekaisin myös maidollisen maidottoman perään.
Maidollinen torttupohja oli hiukan pehmeämpi kuin maidoton ja se oli helpompi rullata käärölle, eikä se halkeillut pinnastaan niinkuin maidoton. Maidoton taas irtosi helpommin leivinpaperista kuin maidollinen.


Image and video hosting by TinyPic


Googletin äsken kääretortun ja huomasin, ettei noihin perusohjeisiin edes tule mukaan mitään nestettä.
Noh, nyt tuli testattua molemmat. Ja kumpikin onnistui mainiosti. Maidollisen täytin hillolla ja kermajuustoseoksella ja maidottoman pelkällä hillolla. Onneksi kääretorttu on hyvää myös pakastettuna, koska tätä satsia ei mekään saada syötyä kovin nopeaa.

Harmittaa kuvieni laatu, koska tuo kermajuustolla täytetty kääretorttu on parasta mitä olen pitkään aikaan maistanut ja kuva ei kyllä tee sille oikeutta. Aina on jotain, jossa parantaa, niinhän se on.

2 kommenttia:

Pomsikas kirjoitti...

Loistavaa tutkimuksellista kokkailua! :D
voi se juusto on siellä välissä varmaan ihana.

emmi kirjoitti...

ja ekaa kertaa tein hilloa! jotenkin olen sitä aina pelännyt, mutta hei eihän se mitenkään ihmeellistä ollut ja on muuten hyvää :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...