2010/03/01

Falafel-pylpyrät



Vaikka en syö lihaa, olen aika laiska kokkailemaan soija- ja muita papukasvisruokia, joista saisi tarvittavia proteiineja. Kuitenkin tykkään tosi paljon lähes kaikenlaisista pavuista, joten päätin kokeilla tehdä itse falafel-pyöryköitä. Pyöryköihin ei tule kovin montaa ainetta ja taikinan tekokin on helppoa, jos vain omistaa monitoimikoneen. Pyöryköihin lisätään yleensä persiljaa ja korianteria. Korianterista en paljoa tykkää, mutta rohkeana laitoin sitä taikinaan ja tässä se toimii.

Perinteisesti falafel-pyörykät uppopaistetaan ja tarjoillaan pitaleivän välissä tahinin ja salaatin kera. Minä päätin paistaa falafelini pannulla ja tarjoilla sen rapean leivän, tomaatin ja tsatsikin kanssa. Maistui niinkin. Se oli napostelijalle täydellinen iltapala.

Emmin falafel- pylpyrät n. 24 kpl

2 prk ( a 380/230 g) Kiknerneitä
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 rkl silputtua tuoretta persiljaa
1 rkl silputtua tuoretta korianteria
1 rkl vettä
1/2 tl leivinjauhetta
(noin 1 rkl vehnäjauhoja)
öljyä paistamiseen

-Huuhtele ja valuta kiknerneet. Laita ne monitoimikoneeseen. Anna koneen käydä kunnes kikherneet ovat jauhautuneet hienoksi.
-Lisää sipuli, valkosipuli, persilja, korianteri, juustokumina, leivinjauhe sekä 1 rkl vettä. Käytä konetta kunnes seos on karkeahkoa tahnaa. Peitä seos ja laita syrjään noin puoleksi tunniksi.

- Kuumenna pannulla öljyä. Muotoile ruokalusikallinen falafel-taikinaa pyörykäksi (ja paina se pannulla hieman kasaan). Paista pylpyröitä noin 3 minuuttia per puoli kunnes pinta on kauniin ruskea. Laita paistettu pylpyrä kuivumaan talouspaperin päälle. Tarjoile tsatsikin ja leivän kanssa.

Vinkit:
- Falafel-taikina ei saisi olla kovin kosteaa, koska silloin pyörykät eivät pysy koossa. Vehnäjauhoilla taikinan kosteutta voidaan säädellä. Paista koepyörykkä ennen vehnäjauhojen lisäämistä.
Itse en lisännyt jauhoja ollenkaan ja siksi falafelejäni ei voi kutsua pyöryköiksi tai pihveiksi. Ne on pylpyröitä. Ulkonäkö ei ole kaunein, mutta maku on juuri oikea.


Tsatsiki

1 prk ( a 200 g) Bulgarian ruokajogurttia
1/2 kurkku
2 pientä valkosipulinkynttä tai makusi mukaan
suolaa
mustapippuria
(tuoretta minttua)

-Pese kurkku hyvin ja raasta se karkealla terällä raasteeksi. Purista raasteesta ylimääräinen neste pois.
- Kuori ja raasta valkosipulinkynnet. Yhdistä raasteet jogurttiin ja mausta suolalla ja pippurilla. Halutessasi lisää tuoretta minttua.

Kaikki tsatsiki ei kulu pylpyröiden kanssa. Lopun voi syödä esim. leivän päällä tai salaatin kera. Valkosipulin kanssa saa olla tarkkana. Minä rakastan valkosipulia, mutta oli hilkulla, ettei tsatsikiini tullut sitä liikaa. Kaapissani oli isoja valkosipulinkynsiä, joita laitoin kaksi, vaikka yksikin olisi riittänyt. Nyt suu palaa ja huomenna kukaan ei halua jutella minulle :)

4 kommenttia:

Pomsikas kirjoitti...

Ihanan näköinen annos, säähän voit kohta perustaa jo ravintolan ;) Näitä vois kokeilla.

emmi kirjoitti...

hei muuten, kuvakulma hiukan vääristää annosta suuremmaksi. annos on leipälautasen kokoinen ja dippi on munakipossa, joka on muuten kätsä tällaisiin kastikkeisiin.
mutta siis suosittelen! nams.

Anna Vee kirjoitti...

Eiiih! Mulla on kauhea nälkä, jääkaappi tyhjänä huomisen reissuunlähdön vuoksi ja kattilassa kiehumassa pelkkää nuudelia...

Voi tuota tsatsikia. Rakastan sitä yli kaiken, mutta melkein aina tulen siitä kipeäksi! Yliherkkyyttä valkosipulille, kai... :(

emmi kirjoitti...

mun yksi suosikkiruoka on pelkät nuudelit! ne pelastaa monet nälät ja oon ihan hukassa, jos kaapista ne on loppu :)

joo valkosipulista voi kuulemma tulla tosi kipeäksi (hassua kun sillä on myös terveysvaikutuksia), kurjaa, kun se on niin hyvää. :/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...