2011/01/30

Mustaa, valkoista ja ehkä ripaus harmaata tai ruskeaa

Pitkästä aikaa hiukan talojuttuja.

Otsikossa kiteytyy meidän talon väripaletti pintamateriaalien suhteen. Aika tylsältä kuulostaa nopeasti ajateltuna, mutta luulen, että ei siitä tylsä tule laisinkaan. Tai vaikka tylsä tulisikin, niin ainakin itselle mieleinen.


Tammikuun Avotakassa oli keittiö, joka oli lähes saman tyylinen meille tulevan keittiön kanssa. Avotakan keittiössä taustaseinä oli maalattu ihanan mutaisella sävyllä. Hyvältä näyttää eikä ollenkaan tylsältä.
Kyselinkin tarjouksia välitilan lasista, että josko meillekkin tulisi taustaseinästä ruskea, mutta lasi ei meidän budjettiin mahdu, joten siitä ajatuksesta on luovuttava. Mudan sävystä en siltikään luovu vaan sitä meille on tulossa muutamaan seinään lämmittämään mustavalkoista värimaailmaa.


Sen oikean mudan sävyn löytäminen olikin sitten hiukan helpompaa kuin kuvittelin. Astelin maalikauppaan, valitsin näyteseinältä muutaman näytteen ja mukaani nappasin myös näytelehtisen. Sieltä se sävy löytyi. Nimeltään Shantung , joka muuten näyttää tuolla Tikkurilan sivuilla ihan eriltä kuin livenä. Alla kuvassa hiukan lähempänä todellisuutta. Sävy ei ole yhtä tumma ja ruskea kuin Avotakan keittiössä, mutta uskon, että silti tarpeeksi tumma lämmittämään tunnelmaa joissakin huoneissa.


Maalisävyjen lisäksi täällä on pohdittu kosteiden tilojen laatoitusta. Niissäkin tiloissa päädyin valkoiseen ja vaalean harmaaseen. Ainoastaan pikkuvessan värityksessä uskalsin "irrotella" ja siitä tulee mustavalkoinen.

Vaikka makuni on suht' helppo ja rajoittunut, niin yllättävän vaikeaa on valita valkoista laattaa. Aika paljon on tullut vastaan sellaisia asioita, joita ei ole vain ennen tullut miettineeksi. Valkoisten laattojen kokoja ja muotoja on paljon, samoin kuin kuoseja. Ja sitten kun on valinnut laatan, pitää vielä miettiä ladonta. Alla olevassa kuvassa tiilimäinen ladonta on tehty hiukan erilailla. Siinä minua viehättää se, että se ei ole heti ihan selkeä.


Mutta vaikka tuosta ladonnasta tykkäänkin, voi se silti olla minulle liian raju ja päädyn johonkin neutraalimpaan.

Omakotitalon pintamateriaalien valinta on ollut aikamoinen urakka kaiken muun lisäksi. Olenkin yrittänyt säilyttää valintojeni ohjenuorana kaksi ajatusta:
- Valitsen vain sellaista, josta oikeasti tykkään muiden mielipiteistä huolimatta.
- Minun tulisi tykätä valinnastani vielä vuosienkin päästä.

Luulen, että näillä ajatuksilla valinnat onnistuvat.

7 kommenttia:

Pomsikas kirjoitti...

Ihanan näköinen tuo Avotakan mallisisustus. Tuleeko teille tuota harmaata laminaattia?

Kaisa Turtiainen kirjoitti...

Onpa hauska lukea ajatuksistasi, sillä itse painiskelen juuri noiden samojen asioiden äärellä. Makumme ovat kuitenkin varsin ääripäitä! Kylpyhuoneemme saa parhaillaan tunnelmaa vaaleanpunaisista kukkakaakeleista ja juuri äsken kannoin kaupasta purkillisen vaalean liilaa maalia palomuurin maalaamista varten :) Tärkeintä minulle kodin laittamisessa on ollut tuo sama ohjenuora, valita sellaista mistä oikeasti tykkään välittämättä muiden mielipiteistä. Kotimme on meidän oma, eikä mikään asuntomessukohde! Kaikkin on vinksin vonksin ja me viihdymme.

En osaa sanoa, onko vaikeampaa suunnitella täysin uutta vai sovittaa uutta vanhan sekaan? Talomme on vanha ja täynnä eriskummallisia värejä, kuoseja ja rakenneratkaisuja vuosikymmenien saatosta. Vaikeinta meidän remontissamme on ehkä ollut luopua aidosta vanhasta, esimerkkinä täydellisen kaunis, varmaankin 40-luvulta peräisin ollut lautalattia joutui väistymään kylpyhuoneen tieltä. Olisi tehnyt mieli kahlita itseni siihen lattiaan!

emmi kirjoitti...

Pomsikas: tuota laminaattia ei tule. sen väri on kaunis, mutta siihen ne hyvät ominaisuudet sitten loppuvatkin :) ajattelin katsoa jotain hiukan vaaleampaa ja ehkä oikea puu toisi kaivattua lämpöä sisustukseen.

Kaisa: minä tykkään kans monenlaisesta ja voisin hyvinkin asua vanhassa talossa, jossa on sellainen "mummo-fiilis", voimakkaita värejä ja kuviotapetteja.
mutta kun uutta teemme, haluan, että talosta tulee aikansa näköinen. en ole koskaan tajunnut uusvanhaa. jos tiedät mitä tarkoitan?

on muuten varmasti vaikeaa rempata vanhaa taloa. kuinka onnistua valinnoissa siten, että vanhaa kunnioitetaan. huih. on meillä urakat :)

haluan nähdä ne vaaleanpunaiset kukkakaakelit! laitahan kuvaa blogiin :)

Kaisa Turtiainen kirjoitti...

Tietyssä määrin ymmärrän uusvanhan, riippuu vähän asiayhteydestä. En tosin pidä siitä, että alusta-alkaen tehtäisiin jotain vanhan näköistä. Kuitenkin kylpyhuonetta rempatessa päädyimme joissakin ratkaisuissa uusvanhaan, koska "pelkäsimme", että täysi uusi kylpyhuone "erottuu" liikaa muusta talosta. Kuvittele, että sodan aikaisesta keittiöstä astutaan suoraan avaruusaikaiseen kylpyhuoneeseen :) Ei lainkaan minun juttuni. Haluamme, juuri niin kuin sanoit, että talo on aikansa näköinen, että ulkokuori vastaa sisusta. Meidän kannaltamme on hyvä, että tietyntyyppinen maalaisromantiikka on nyt pinnalla ja sopivia sisustustavaroita ja materiaaleja on saatavilla aika hyvin. Välillä tosin ärsyttää liiallisuuksiin mennyt vanhan näköisten tavaroiden paljous. Mielummin sisustan oikeasti vanhoilla puulaatikoilla, emaliastioilla ja oikeasta käytöstä patinoituneilla esineillä, kun ostan AmandaBstä valmiiksi kulutettuja kippoja, kylttejä ja ruostuneita avaimia, jotka eivät sovi oikeasti mihinkään oveen!

emmi kirjoitti...

joo siis just noin. eli en tajua uusvanhaa, jos tehdään kaikki alusta ns. vanhana :) mutta jos rempataan vanhaa, on uusvanha järkevääkin.

ja just ne valmiiksi vanhatut kipot ja kyltit ei oikein nappaa.
mutta niissäkin on varmasti poikkeuksia.

Ansku kirjoitti...

Jostain syystä olen ihan hulluna talojen/asuntojen pohjapiirroksiin. Olis hauskaa nähdä teidän sellainen kokonaisuudessaan - tai en kyllä tiedä onko sen julkisessa esittelemisessä jotain sääntöjä..?

Kivoilta näyttää värit mun mielestä!

emmi kirjoitti...

mitään erityisiä sääntöjä siihen ei taida olla. monissa blogeissa näkee pohjapiirrustuksia.

muhittelen pyyntöäsi mielessäni tovin. en tiedä haluanko laittaa koko piirustuksia näin julkiseen paikkaan, vaikka aika paljon muuten täällä elämääni avaankin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...